Mini-ghid pentru achiziționarea de jucării pentru copii

În procesul de dezvoltare, copilul are nevoie de jucării pentru copii. De fapt, studiile arată că jucăriile, alături de categoriile îmbrăcăminte pentru copii și încălțăminte pentru copii reprezintă cele mai importante elemente din viața copilului până la vârsta de școlarizare.

Hainele și încălțămintea contribuie la asigurarea confortului fizic, în timp ce diversele jocuri pentru copii ajută la dezvoltarea emoțională și la creșterea abilităților motrice ale copilului.

 De aceea, având în vedere rolul deosebit de important pe care îl au jucăriile, acestea trebuie să fie alese cât mai potrivit pentru vârsta copilului.

Cum ajută aceste jucării pentru copii la dezvoltarea copilului?

Jocurile și jucăriile pentru copii influențează copilul în multiple aspecte ale dezvoltării sale (motricitate, nivel emoțional, limbaj, capacitatea de gândire analitică și coordonare, etc). Diversele jocuri pentru copii pe care le elaborăm împreună cu aceștia încă din etapele fragede ale vârstei le sunt extrem de utile micuților. Le dezvoltă capacitatea de învățare, abilitatea de adaptare la diferite situații de viață și le îmbunătățește performanțele de interacțiune la nivel social.

Mai mult decât atât, îi ghidează pe aceștia în identificarea acelor elemente care să le determine orientarea profesională. În plus, jucăriile le sunt folositoare în identificarea corectă a genului. De asemenea, îi ajută pe cei mici să se orienteze mai bine în spațiu și le favorizează dezvoltarea abilităților de percepție și intuiție. Copilul va crește într-un mod armonios, pentru că o jucărie îi oferă siguranță, distracție și îl învață!

Jucării pentru copii pe grupa de vârstă

Pentru că acum poți cumpăra o gamă variată de jucării la reduceri, iată care sunt cele mai interesante opțiuni (raportate la vârstă):

·       Pentru copiii cu vârsta de până într-un an – pentru că aceștia stau mai mult în pătuț sau în cărucior, copiii au nevoie de jucării colorate, în care să se reflecte (gen oglinjoare), zornăitoare și jucării moi și pentru dentiție;

·       Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani – este vârsta la care jucăriile moi, umplute cu diverse materiale vor fi completate cu mini-puzzle-uri, jucării din lemn, mini-biciclete și trotinete, instrumente muzicale, figurine, păpuși, blocuri din lemn și alte materiale ori mini-jocuri interactive;

·       Pentru copiii cu vârsta între 5-8 ani – este timpul pentru mașinuțe cu telecomandă, telescoape, seturi de construit Lego, jocuri interactive, mini-console de jocuri, magneți sau mini seturi științifice;

·       Pentru copiii de peste 8 ani – este etapa în care se poate trece la jocurile pe computer și consolă, kituri elaborate pentru activități științifice, kituri avansate de modelare și jocuri de masă mai complexe.

Sfaturi despre cum să alegem în mod corect jucăriile pentru copil

Atunci când alegi jucării la reduceri trebuie să iei în calcul cât de utile îi sunt acestea copilului, dincolo de partea de divertisment. În plus, ia în considerare și aceste sfaturi:

·       Jucăria să poată fi utilizată în multiple scopuri – de exemplu, cuburile pentru construit fac parte din grupa jucăriilor cu utilizări variate și care îi oferă celui mic posibilitatea de a se distra în timp ce învață;

·       Jucăria să poată fi folosită pe termen lung (să crească împreună cu copilul) – exemplele cele mai bune sunt cele ale păpușilor, figurinelor, trenurilor, mașinuțelor ori a jucăriilor umplute. Acestea contribuie la crearea unei experiențe de învățare și interacțiune pe termen îndelungat și reprezintă o sursă de stabilitate pentru copil;

·       Jucăria trebuie să îl îndemne pe copil să-și dorească să exploreze, să caute, să învețe, să se dezvolte – copiii au nevoie de jucării care să îi motiveze să se cunoască mai bine și să își dorească să descopere lumea din jurul lor. În plus, o astfel de jucărie este utilă pentru a-i dezvolta abilitățile de gândire logică, să se raporteze cât mai bine la spațialitate și să îi îmbunătățească aptitudinile de coordonare ochi-mână și de motricitate;

·       Jucăria trebuie să îi stimuleze imaginația – jocurile de rol îi extinde imaginația celui mic, iar jucăriile figurează pe un loc de seamă în micro universul pe care îl creează copilul. Într-un astfel de univers, jucăriile capătă alte conotații și contribuie la formarea personalității copilului.

·       Jucăriile trebuie să fie cât mai realiste, să îl încurajeze pe copil să fie activ, dar și să îi faciliteze posibilitatea realizării unei conexiuni cu părinții și adulții.

Alege întotdeauna acele jucării pentru copii care să reprezinte un plus pentru dezvoltarea copilului. Nu uita că toate aceste jocuri pentru copii au darul de a-i învăța pe cei mici. Totodată, ele contribuie și la crearea unei atmosfere relaxante, a unui mediu care îi conferă siguranță celui mic și, mai ales, îi oferă distracție din plin!